Artificial Intelligence Computing Leadership from NVIDIA
After driver update some AutoCad lt fails to use hardware driver
Hi, This week we had update the graphicdriver on our Xendesktops. The VDI are updated whit the Machine Creating System and all have the same configuration. On 2 Xendesktops AutoCad use the new hardware driver and on the other AutoCad use the software driver. Why? Befor update it was working. XenServer 6.5 SP1 XenDesktop 7.6 SP3 Windows 7 pro grep -i "vmiop" /var/log/messages Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop-env: guest_max_gpfn:0x20f000 Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: gpu-pci-id : 0000:0b:00.0 Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: vgpu_type : quadro Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Framebuffer: 0x38000000 Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Virtual Device Id: 0x11B0:0x101A Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: ######## vGPU Manager Information: ######## Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Driver Version: 352.70 Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0 Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Init frame copy engine: syncing... Jan 4 09:42:57 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: ######## Guest NVIDIA Driver Information: ######## Jan 4 09:42:57 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Driver Version: 354.56 Jan 4 09:42:57 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0 Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop-env: guest_max_gpfn:0x3cf000 Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: gpu-pci-id : 0000:29:00.0 Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: vgpu_type : quadro Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Framebuffer: 0x38000000 Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Virtual Device Id: 0x11B0:0x101A Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: ######## vGPU Manager Information: ######## Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Driver Version: 352.70 Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0 Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Init frame copy engine: syncing... Jan 4 11:10:01 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: ######## Guest NVIDIA Driver Information: ######## Jan 4 11:10:01 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Driver Version: 354.56 Jan 4 11:10:01 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0 Jan 4 11:38:35 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop-env: guest increased max gpfn to :0x21efff Jan 4 11:49:53 srvgexen01 vgpu-88[25498]: notice: vmiop-env: guest increased max gpfn to :0x3defff Jan 4 12:11:48 srvgexen01 xenstored: D86 write data/report_clipboard grep -i \"vmiop\" /var/log/messages [root@srvgexen01 ~]# nvidia-smi Mon Jan 4 16:14:54 2016 +------------------------------------------------------+ | NVIDIA-SMI 352.70 Driver Version: 352.70 | |-------------------------------+----------------------+----------------------+ | GPU Name Persistence-M| Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC | | Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. | |===============================+======================+======================| | 0 GRID K2 On | 0000:0A:00.0 Off | Off | | N/A 36C P8 28W / 117W | 3743MiB / 4095MiB | 1% Default | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ | 1 GRID K2 On | 0000:0B:00.0 Off | Off | | N/A 41C P8 28W / 117W | 2803MiB / 4095MiB | 15% Default | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ | 2 GRID K2 On | 0000:29:00.0 Off | Off | | N/A 41C P8 29W / 117W | 3730MiB / 4095MiB | 1% Default | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ | 3 GRID K2 On | 0000:2A:00.0 Off | Off | | N/A 46C P8 28W / 117W | 3728MiB / 4095MiB | 0% Default | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ +-----------------------------------------------------------------------------+ | Processes: GPU Memory | | GPU PID Type Process name Usage | |=============================================================================| | 0 9771 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 0 21196 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 0 25498 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 0 32282 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 1 15550 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 1 23428 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 1 29733 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 2 10688 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 2 11987 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 2 12761 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 2 18527 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 3 14369 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 3 16455 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 3 22391 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | | 3 29673 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB | +-----------------------------------------------------------------------------+ On the XenDesktop whit Autocad hardware and AutoCad is running: L:\>"C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI\nvidia-smi.exe" Mon Jan 04 14:46:00 2016 +------------------------------------------------------+ | NVIDIA-SMI 354.56 Driver Version: 354.56 | |-------------------------------+----------------------+----------------------+ | GPU Name TCC/WDDM | Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC | | Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. | |===============================+======================+======================| | 0 GRID K240Q WDDM | 0000:00:0B.0 On | N/A | | N/A N/A P8 N/A / N/A | 905MiB / 1024MiB | N/A Prohibited | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ +-----------------------------------------------------------------------------+ | Processes: GPU Memory | | GPU PID Type Process name Usage | |=============================================================================| | 0 744 C+G Insufficient Permissions N/A | | 0 20244 C+G ...CAD LT 2016\acwebbrowser\acwebbrowser.exe N/A | | 0 24768 C+G ...es\Rhinoceros 5 (64-bit)\System\Rhino.exe N/A | | 0 25056 C+G ...pple\Internet Services\iCloudServices.exe N/A | | 0 26496 C+G ...e Desktop Common\HEX\Adobe CEF Helper.exe N/A | | 0 26996 C+G ...m Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe N/A | | 0 29908 C+G ...s (x86)\LibreOffice 5\program\soffice.bin N/A | | 0 30552 C+G ...Files\Autodesk\AutoCAD LT 2016\acadlt.exe N/A | +-----------------------------------------------------------------------------+ On the XenDesktop whit AutoCad software driver and AutoCad is running: L:\Users\g.dubois>"C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI\nvidia-smi.exe" Mon Jan 04 16:08:13 2016 +------------------------------------------------------+ | NVIDIA-SMI 354.56 Driver Version: 354.56 | |-------------------------------+----------------------+----------------------+ | GPU Name TCC/WDDM | Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC | | Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. | |===============================+======================+======================| | 0 GRID K240Q WDDM | 0000:00:0B.0 On | N/A | | N/A N/A P8 N/A / N/A | 296MiB / 1024MiB | N/A Prohibited | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ +-----------------------------------------------------------------------------+ | Processes: GPU Memory | | GPU PID Type Process name Usage | |=============================================================================| | 0 748 C+G Insufficient Permissions N/A | | 0 8120 C+G ...e Desktop Common\HEX\Adobe CEF Helper.exe N/A | | 0 11492 C+G ...m Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe N/A | | 0 31860 C+G ...s (x86)\LibreOffice 5\program\soffice.bin N/A | | 0 34004 C+G ...x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe N/A | +-----------------------------------------------------------------------------+ Best regards Simon Schmidig
Hi,
This week we had update the graphicdriver on our Xendesktops. The VDI are updated whit the Machine Creating System and all have the same configuration. On 2 Xendesktops AutoCad use the new hardware driver and on the other AutoCad use the software driver. Why? Befor update it was working.

XenServer 6.5 SP1
XenDesktop 7.6 SP3
Windows 7 pro

grep -i "vmiop" /var/log/messages
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop-env: guest_max_gpfn:0x20f000
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: gpu-pci-id : 0000:0b:00.0
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: vgpu_type : quadro
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Framebuffer: 0x38000000
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Virtual Device Id: 0x11B0:0x101A
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: ######## vGPU Manager Information: ########
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Driver Version: 352.70
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0
Jan 4 09:40:24 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Init frame copy engine: syncing...
Jan 4 09:42:57 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: ######## Guest NVIDIA Driver Information: ########
Jan 4 09:42:57 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: Driver Version: 354.56
Jan 4 09:42:57 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop-env: guest_max_gpfn:0x3cf000
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: gpu-pci-id : 0000:29:00.0
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: vgpu_type : quadro
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Framebuffer: 0x38000000
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Virtual Device Id: 0x11B0:0x101A
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: ######## vGPU Manager Information: ########
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Driver Version: 352.70
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0
Jan 4 11:08:43 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Init frame copy engine: syncing...
Jan 4 11:10:01 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: ######## Guest NVIDIA Driver Information: ########
Jan 4 11:10:01 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: Driver Version: 354.56
Jan 4 11:10:01 srvgexen01 vgpu-99[23698]: notice: vmiop_log: VGX Version: 3.0
Jan 4 11:38:35 srvgexen01 vgpu-98[24666]: notice: vmiop-env: guest increased max gpfn to :0x21efff
Jan 4 11:49:53 srvgexen01 vgpu-88[25498]: notice: vmiop-env: guest increased max gpfn to :0x3defff
Jan 4 12:11:48 srvgexen01 xenstored: D86 write data/report_clipboard grep -i \"vmiop\" /var/log/messages


[root@srvgexen01 ~]# nvidia-smi
Mon Jan 4 16:14:54 2016
+------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 352.70 Driver Version: 352.70 |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU Name Persistence-M| Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. |
|===============================+======================+======================|
| 0 GRID K2 On | 0000:0A:00.0 Off | Off |
| N/A 36C P8 28W / 117W | 3743MiB / 4095MiB | 1% Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+
| 1 GRID K2 On | 0000:0B:00.0 Off | Off |
| N/A 41C P8 28W / 117W | 2803MiB / 4095MiB | 15% Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+
| 2 GRID K2 On | 0000:29:00.0 Off | Off |
| N/A 41C P8 29W / 117W | 3730MiB / 4095MiB | 1% Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+
| 3 GRID K2 On | 0000:2A:00.0 Off | Off |
| N/A 46C P8 28W / 117W | 3728MiB / 4095MiB | 0% Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes: GPU Memory |
| GPU PID Type Process name Usage |
|=============================================================================|
| 0 9771 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 0 21196 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 0 25498 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 0 32282 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 1 15550 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 1 23428 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 1 29733 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 2 10688 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 2 11987 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 2 12761 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 2 18527 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 3 14369 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 3 16455 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 3 22391 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
| 3 29673 C+G /usr/lib64/xen/bin/vgpu 896MiB |
+-----------------------------------------------------------------------------+



On the XenDesktop whit Autocad hardware and AutoCad is running:

L:\>"C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI\nvidia-smi.exe"
Mon Jan 04 14:46:00 2016
+------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 354.56 Driver Version: 354.56 |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU Name TCC/WDDM | Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. |
|===============================+======================+======================|
| 0 GRID K240Q WDDM | 0000:00:0B.0 On | N/A |
| N/A N/A P8 N/A / N/A | 905MiB / 1024MiB | N/A Prohibited |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes: GPU Memory |
| GPU PID Type Process name Usage |
|=============================================================================|
| 0 744 C+G Insufficient Permissions N/A |
| 0 20244 C+G ...CAD LT 2016\acwebbrowser\acwebbrowser.exe N/A |
| 0 24768 C+G ...es\Rhinoceros 5 (64-bit)\System\Rhino.exe N/A |
| 0 25056 C+G ...pple\Internet Services\iCloudServices.exe N/A |
| 0 26496 C+G ...e Desktop Common\HEX\Adobe CEF Helper.exe N/A |
| 0 26996 C+G ...m Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe N/A |
| 0 29908 C+G ...s (x86)\LibreOffice 5\program\soffice.bin N/A |
| 0 30552 C+G ...Files\Autodesk\AutoCAD LT 2016\acadlt.exe N/A |
+-----------------------------------------------------------------------------+


On the XenDesktop whit AutoCad software driver and AutoCad is running:

L:\Users\g.dubois>"C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI\nvidia-smi.exe"
Mon Jan 04 16:08:13 2016
+------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 354.56 Driver Version: 354.56 |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU Name TCC/WDDM | Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. |
|===============================+======================+======================|
| 0 GRID K240Q WDDM | 0000:00:0B.0 On | N/A |
| N/A N/A P8 N/A / N/A | 296MiB / 1024MiB | N/A Prohibited |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes: GPU Memory |
| GPU PID Type Process name Usage |
|=============================================================================|
| 0 748 C+G Insufficient Permissions N/A |
| 0 8120 C+G ...e Desktop Common\HEX\Adobe CEF Helper.exe N/A |
| 0 11492 C+G ...m Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe N/A |
| 0 31860 C+G ...s (x86)\LibreOffice 5\program\soffice.bin N/A |
| 0 34004 C+G ...x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe N/A |
+-----------------------------------------------------------------------------+

Best regards
Simon Schmidig

#1
Posted 01/04/2016 03:12 PM   
Since other applications are using the GPU in both VM's I would look for configuration issues in AutoCAD. Have you confirmed that hardware acceleration is enabled in the VM's that are using the software driver and that their AutoCAD settings are the same in all VM's.
Since other applications are using the GPU in both VM's I would look for configuration issues in AutoCAD.

Have you confirmed that hardware acceleration is enabled in the VM's that are using the software driver and that their AutoCAD settings are the same in all VM's.

Jason Southern, Regional Lead for ProVis Sales - EMEA: NVIDIA Ltd.

#2
Posted 01/05/2016 09:24 AM   
Yes, on both VM's the hardware acceleration is enabled and they have the same drivers.
Yes, on both VM's the hardware acceleration is enabled and they have the same drivers.

#3
Posted 01/05/2016 04:47 PM   
An after observation: [list] [.]The Autocad with hardware acceleration shows first the NVIDIA card and the the WDDM card[/.] [.]The Autocad with software acceleration shows first the WDDM card and the the NVIDIA card[/.] [/list] Can I change the priority of this cards? Regards Simon
An after observation:
  • The Autocad with hardware acceleration shows first the NVIDIA card and the the WDDM card
  • The Autocad with software acceleration shows first the WDDM card and the the NVIDIA card

Can I change the priority of this cards?
Regards
Simon

#4
Posted 01/11/2016 04:12 PM   
The solution was: On the golden VM remove the Xendesktop VDA, reboot this VM and reinstall the Xendesktop VDA. Now everything run perfectly. Regards Simon
The solution was: On the golden VM remove the Xendesktop VDA, reboot this VM and reinstall the Xendesktop VDA.
Now everything run perfectly.
Regards
Simon

#5
Posted 01/14/2016 03:34 PM   
Thanks for sharing the solution, hopefully others will benefit from it.
Thanks for sharing the solution, hopefully others will benefit from it.

Jason Southern, Regional Lead for ProVis Sales - EMEA: NVIDIA Ltd.

#6
Posted 01/14/2016 05:11 PM   
Scroll To Top

Add Reply